Leefstijladvies

Wat we (w)eten

Wat we (w)eten. Eten we altijd zo gezond als dat we denken? 

Vroeger at ik heel veel fruit, yoghurt, salade en groente en ik dacht dat ik heel gezond bezig was. Waarom was ik dan toch zo vermoeid, had ik dagelijks buikpijn en had ik het over het algemeen koud? En waarom had ik constant het gevoel dat ik eerst iets moest eten om energie te krijgen.

Onze energie komt voor een groot deel uit wat we eten. Onze maag is in die zin de bron van de energie waar we het die dag mee moeten doen.

Door te veel koude en rauwe voeding was mijn vertering niet goed. De symptomen waren duidelijk alleen wist ik het niet.

ORGAANKLOK:

Volgens de Chinese Geneeskunde kennen we een orgaanklok, d.w.z. dat niet al onze organen op dezelfde tijd het meest actief zijn. Het is dus best logisch dat onze maag het meest actief is tussen 7 en 9 uur in de ochtend, wanneer we gaan ontbijten en we de dag starten.

Wat was er mis aan mijn eetpatroon? 

Door mijn ‘gezonde’ voeding, die vooral bestond uit koude en rauwe dingen, had mijn vertering het moeilijk. Er ging te veel energie verloren met het verwarmen en verteren en ik had klachten.

Ik had last van buikpijn, een opgeblazen gevoel, een koude buik, plakkerige ontlasting, last van winderigheid, een dip na het eten, behoefte aan zoet, ik piekerde veel en ik was vermoeid. 

Hoe kan het anders?

Wanneer je de koude en rauwe voeding vervangt door verwarmende, goed verteerbare, gekookte of gewokte voeding, dan kan je lichaam dit veel makkelijker verteren. I.p.v. dat de vertering te veel energie kost en je daardoor een dip na het eten voelt, zorgt de vertering voor voldoende energie en kun je veel beter de dag door. Lees ook de blog http://www.ibalance.me/wanneer-je-het-altijd-koud-hebt-en-wat-je-eraan-kunt-doen/

Inmiddels weten we dat onze ontlasting veel over onze conditie kan vertellen, een brijige ontlasting geeft o.a. aan dat de vertering niet goed gaat. Meer over wat onze ontlasting ons te vertellen heeft, schrijf ik in een volgend blog.

Probeer ook s’ avonds niet te veel te eten, immers maakt ons lichaam zich op voor de nacht en is ook onze maag niet meer zo actief bezig met het verteren van ons eten.

Greasy food

Wanneer je daarentegen eerder te pittig, gefrituurd en greasy food eet, brengt dit op deze manier teveel hitte in je lichaam die op zijn beurt ook voor problemen kan zorgen. Onrust, ontstekingen, uitslag op het lichaam, stinkende ontlasting, donkere geurende urine, zweertjes, brandend maagzuur kunnen tekenen zijn van te veel warmte.

 

Kruiden kunnen de onbalans herstellen

Kruiden kunnen de onbalans herstellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *